Windows 10 is een besturingssysteem voor computers ontwikkeld en uitgebracht door Microsoft op 29 juli 2015. Windows 10 bestaat dus al 5 jaar op het moment van schrijven. Uiteraard heeft Microsoft nooit stilgezeten en brengen ze regelmatig updates uit. Je hebt dit vast wel een keer gemerkt tijdens het afsluiten of opstarten van de computer. Hoewel dit natuurlijk goed is om te doen omtrent veiligheid en nieuwe functies brengt het ook nadelen met zich mee. Ten eerste is het natuurlijk vervelend op het moment dat je aan het werk wilt, maar onder de motorkap veranderd er ook veel in Windows en dat is niet altijd gunstig.

Computer of laptop wordt trager en trager

Al die updates en aanpassingen in het systeem vragen wat van de computer. Naarmate Windows langer op uw PC draait zal deze steeds langzamer worden. In enkele gevallen functioneert Windows zelfs niet meer hoe het hoort. Dit kan deels liggen aan updates die niet goed zijn doorgelopen, maar het kan ook zijn dat software van derden roet in het eten gooien. Na enkele jaren merkt u dat uw computer flink in snelheid is afgenomen.

Herinstalleren van Windows de moeite waard?

Sommige problemen kunnen best verholpen worden zonder dat je Windows opnieuw hoeft te installeren. Programma’s die niet meer worden gebruikt kunnen worden verwijderd.  Windows kan verder opgeschoond worden door “tijdelijke” bestanden te verwijderen, opstart services kunnen worden uitgezet als deze niet (meer) nodig zijn. Kortom je kunt best wel het een en ander doen. Dit heeft echter niet altijd het gewenste effect en sommige fouten die worden veroorzaakt kunnen niet altijd op deze manier worden opgelost. Juist op dit punt is het overwegen van een herinstallatie op zijn plaats.

Hoe werkt een herinstallatie van Windows?

Wanneer je een “clean” install van Windows wilt uitvoeren dan is het belangrijk om te weten dat de complete harde schijf wordt gewist (formatteren). Het Partities opnieuw indelen en harde schijf formatterenis dus belangrijk om een back-up te maken van je persoonlijke bestanden en instellingen. Wanneer je dit gedaan hebt kan de computer worden opgestart met behulp van een bootable usb stick. Hiermee kan je Windows 10 opnieuw installeren en de harde schijf formatteren.

Dit zal ongeveer een uur in beslag nemen en daarna zal het welkom venster van Windows verschijnen. Nu is het tijd om Windows opnieuw in te stellen en te tweaken naar wens. Ook zullen de drivers opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Vervolgens kun je de bestanden weer terugplaatsen en je favoriete programma’s weer installeren. Vanaf nu is je computer weer super snel, veilig en vrij van rommel 🙂