Op een “traditionele” harde schijf wordt data magnetisch op een snel roterende schijf opgeslagen en gelezen. Het voordeel is dat er een grote hoeveelheid data op een klein oppervlakte past. Dit is de goedkoopste vorm van opslag maar niet echt snel. Veel laptops en computers hebben het besturingssysteem (Windows) en de programma’s hierop geïnstalleerd staan. Tegenwoordig wordt er door de fabrikanten al wel veel sneller voor een SSD gekozen i.p.v. een harde schijf.

Wat is een SSD?

Een SSD is een harde schijf die werkt met geheugenchips, er zitten dus geen bewegende onderdelen in. Het voordeel van een SSD is dat lees en schrijfsnelheden ongeveer 10 keer zo hoog liggen als een normale harde schijf! Dit is een enorm verschil en je merkt dat ook direct wanneer je deze in een computer plaatst. Het nadeel is echter dat de capaciteit van de schijf lager is dan van een traditionele harde schijf. Een SSD is ook duurder in aanschaf.

Een SSD-upgrade uitvoeren

De prijzen zijn de laatste jaren van een SSD echter enorm gezakt en betaalbaar geworden. Vaak wordt de SSD ook naast de reguliere harde schijf geplaatst. Windows en de programma’s worden dan op de SSD geïnstalleerd om maximaal te kunnen profiteren van de snelheid. Documenten en foto’s kunnen dan bewaard worden op de reguliere harde schijf. Zo behaal je het beste van 2 werelden.