Helaas kom ik het steeds vaker tegen. Mensen die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit. Er zijn vele vormen van online criminaliteit en ook u kunt daarvan slachtoffer worden. Soms is het duidelijk te herkennen maar dat is niet altijd het geval. Ik zal hieronder een lijstje opsommen met vaak gebruikte technieken en hoe u zich daar tegen wapent.

Een onnodige licentie aanschaffen

Dit is een tactiek die misschien niet helemaal onder de internetcriminaliteit valt, maar ik wil hem toch even benoemen omdat ik dit erg vaak tegen kom. Het is eigenlijk gewoon een hele slechte marketingstrategie en er zijn er veel mensen die er toch voor vallen. Ik heb het dan over software die op uw computer is gekomen zonder dat u misschien weet hoe dat is gebeurt. Een voorbeeld is “Winzip driver update” die standaard actief is, ook als u de software niet zelf opstart. U krijgt vaak een melding te zien dat uw computer up-to-date gemaakt moet worden of dat u computer niet volledig is beschermd. Er wordt dan aangedrongen om een licentie aan te schaffen zodat u vanaf dat moment weer echt “veilig” bent. Natuurlijk is dit helemaal niet waar. Drivers worden namelijk zelf door Windows 10 up-to-date gehouden en Defender zit standaard in Windows 10 die u computer prima beschermd tegen malware, virussen en andere schadelijke software. Op deze manier wordt er dus ingespeeld op uw gevoel en wordt u aan het twijfelen gebracht. Deze vorm van “oplichting” is niet altijd duidelijk en veel mensen worden hier zonder dat ze het doorhebben slachtoffer van. Ik wil wel benadrukken dat de software zelf vaak niet schadelijk is maar het is wel totaal overbodig. Sterker nog, in veel gevallen vertraagd het uw computer alleen maar.

Phishing en e-mail

Phishing is een vorm van internetcriminaliteit die bestaat door u te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website. U heeft dit vast wel is meegemaakt. Deze vorm van oplichting is gevaarlijk omdat de schade vaak aanzienlijk is. U krijgt bijvoorbeeld een mail van de bank dat uw betaalpas is verlopen o.i.d. Het kan werkelijk van alles zijn, maar het doel is om u naar een valse website te lokken. Gelukkig kunt u dit vrij snel herkennen en het volgen van een link in een mail zelf is niet schadelijk. Totdat u daadwerkelijk gegevens gaat invullen natuurlijk.

Hoe herken ik een valse website?

Bovenstaande afbeelding geeft een veilige URL weer. Een URL is het adres van de website en hier herkent u een verkeerde website aan. Het is belangrijk om te weten hoe een URL is opgebouwd. Het “top level domein” is in dit geval .nl en dit is het eerste waar u naar kijkt. Kijk daarna wat er direct links van staat inclusief vreemde symbolen tot aan de PUNT. In dit voorbeeld is dat rabobank.nl en dat is goed. Daarna komt het subdomein en dat is “bankieren”. U bevind zich hier dus op een subdomein van de Rabobank. Daarnaast kunt u ook op het slotje klikken en u ziet dan het SSL certificaat van de website, deze zorgt ervoor dat uw data veilig wordt versleuteld als u wat invult op de website. Een simpele truc om ervoor te zorgen dat u altijd op de juiste website terechtkomt is door Google te gebruiken. Deze stuurt u altijd door naar de juiste website. Google simpelweg op “Rabobank inloggen” en klik op het eerste resultaat in Google. 100% dat u op de echte website uitkomt.

U wordt gebeld door een helpdesk

Ook kan het voorkomen dat u gebeld wordt door een medewerker van bijvoorbeeld Microsoft. Uiteraard is dit helemaal geen medewerker maar een hacker. Deze mensen zullen u vertellen dat u Windows computer niet voldoende is beveiligd en dat er updates vereist zijn. Vaak dringen ze aan om u bepaalde software te laten downloaden of door een remote connectie met ze op te stellen. Kijk hier mee uit! Wanneer u dit doet dan kan een hacker in enkele minuten toegang krijgen tot uw computer of laptop. Wanneer dit gebeurt is het vaak een kwestie van enkele ogenblikken voordat ze u bankrekening hebben leeggehaald. Wordt u gebeld in een vergelijkbare situatie als deze? Verbreek dan gewoon de verbinding of vraag advies aan een ICT specialist bij u in de buurt. Geef ze nooit zomaar toegang tot uw PC. De banken vergoeden dit vaak ook niet omdat u zelf degene bent geweest die ze toegang heeft gegeven. Daarnaast is het ook noodzakelijk om Windows opnieuw te installeren om een hacker weer buitenspel te zetten.

Bij twijfel vraag advies

Er zijn zoveel verschillende vormen van oplichting en het belangrijkste wapen wat u heeft is bewustwording. Wanneer u twijfelt of alles wel in orde is, dan is dat het moment om te stoppen met waar u mee bezig bent. Vraag voor de zekerheid advies aan iemand met verstand van ICT. Deze prikt hier waarschijnlijk zo door heen en kan u advies geven wat te doen. Voorkomen is beter dan genezen!